11.3 Prisvojni pridevi (noun + ’s)

Translate

AfrikaansAlbanianArabicArmenianAzerbaijaniBelarusianBosnianBulgarianChinese (Traditional)CroatianCzechDanishDutchEnglishEsperantoFinnishFrenchGermanGreekHindiHungarianIcelandicIndonesianIrishItalianJapaneseKazakhKoreanLithuanianMacedonianMongolianNorwegianPersianPolishPortugueseRomanianRussianScottish GaelicSerbianSlovakSlovenianSpanishSwedishTamilThaiTurkishUkrainianUzbekVietnamese

Prisvojni pridevi (noun + ’s)

 

 

Ako imamo imenicu koja označava živo biće i želimo da označimo pripadnost, onda imenica dobija određene nastavke i postaje prisvojni pridev.

To je Tanjina knjiga.

Jelena je Nemanjina sestra.

Taj časopis je Milošev, ne Ivanov.

Imenice muškog i srednjeg roda dobijaju nastavak –ov ili –ev u zavisnosti od toga da li se završavaju na prednjonepčani ili neki drugi suglasnik (Markov, detetov, Milošev).

Imenice ženskog roda , kao i muška imena na –a dobijaju nastavak –in (Tanjin, Olgin, Jelenin).

Kao i svi pridevi i prisvojni pridevi se prilagođavaju imenici i dobijaju nastavke za muški, ženski i srednji rod, jedninu i množinu.

Kada hoćemo da pitamo kome pripada, kažemo Čiji je? (ili Čija je, Čije je itd).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mine

 

Muška imena koja se završavaju na –a, grade prisvojne prideve kao imenice ženskog roda sa nastavkom –in: Nikola- Nikolin, Tesla-Teslin, Nemanja- Nemanjin.

Kod prisvojnih prideva imenica koje se završavaju na –ica (Milica), dolazi do glasovne promene i -c prelazi u -č: Milica-Miličin, ne Milicin.

 

 

 

 

 

Vežba

Uzmite papir i olovku i pokušajte da pravilno uradite zadatu vežbu. Ukoliko ne budete sigurni da ste dobro uradili vratite se na početak lekcije i pokušajte ponovo.

 

 

 

 

Leave a comment