16. 3 Pisanje pisma i imejla

Translate

AfrikaansAlbanianArabicArmenianAzerbaijaniBelarusianBosnianBulgarianChinese (Traditional)CroatianCzechDanishDutchEnglishEsperantoFinnishFrenchGermanGreekHindiHungarianIcelandicIndonesianIrishItalianJapaneseKazakhKoreanLithuanianMacedonianMongolianNorwegianPersianPolishPortugueseRomanianRussianScottish GaelicSerbianSlovakSlovenianSpanishSwedishTamilThaiTurkishUkrainianUzbekVietnamese

Pisanje pisma i imejla

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Zvanično pismo počinjete sa „Poštovani“.

Ovome možete dodati i gospodine/gospođo i ime i prezime osobe kojoj se obraćate. Iza dela u kome stoji kome se obraćate, stavljate zarez. Tekst poruke prenosite u novi red, uvučete prvu rečenicu i počinjete velikim slovom. Pismo ili imejl završavate sa „S poštovanjem“, odnosno „Srdačan pozdrav“, stavite zarez i u novom redu napišete svoje ime i prezime. Kao primer formalnog pisma / imejla, napisaćemo jedno motivaciono pismo. Recimo da je Marija Marić diplomirani filolog i želi da konkuriše za posao lektora u izdavačkoj kući „Nova knjiga“.

 

 

Izdavačka kuća „Nova knjiga“
Majora Tepića 20
11000 Beograd

Poštovani,

Prijavljujem se ovim putem za posao lektora u Vašoj izdavačkoj kući.

Zovem se Marija Marić i po zanimanju sam diplomirani filolog za srpski jezik. Diplomirala sam na Filološkom fakultetu u Beogradu sa prosečnom ocenom 8.09. Master studije sam završila sa prosečnom ocenom 9.44. Odlično vladam gramatikom i pravopisom. Odgovorno tvrdim da bi tekstovi koje bih ja korigovala bili potpuno jezički ispravni. Volim književnost i vrlo sam kreativna, pa bi ovaj posao za mene predstavljao zadovoljstvo. Spremna sam da učim i da se usavršavam.

Vrlo sam komunikativna i druželjubiva osoba. Uvek sam spremna da sarađujem sa ljudima različitog profila. Zbog svega navedenog smatram da sam odgovarajuća osoba za Vašu izdavačku kuću.

Nadam se da ćemo se upoznati na razgovoru za posao. Hvala na izdvojenom vremenu.

S poštovanjem,

Marija Marić
Novosadska 10a
18000 Niš U Nišu, 12.2.2018. godine

 

Evo nekih fraza kojima možete početi formalno pismo:

U vezi sa (vašim poslednjim pismom, zahtevom..);

Javljam Vam se po dogovoru ili

Javljam Vam se povodom oglasa koji je izašao u listu „Poslovi“…

Potrebno je da Vas obavestim o (nečemu)

Prijavljujem se ovim putem za ( posao lektora, sekretara, menadžera)…

U drugom selu pisma obrazlažete zašto se nekome obraćate ili se najpre predstavite, a potom obrazložite zašto pišete.

U trećem delu stoji molba osobi kojoj se obraćamo da postupi po našem dopisu ( da vas pozove na razgovor za posao, da odgovori u određenom roku, da razmotri vaše zahteve itd).

U četvrtom delu stoji pozdrav, vaše ime i prezime i lični podaci. U donjem desnom uglu stavljate datum ako šaljete pismo. Ako šaljete imejl, nije neophodno da navedete datum.

Kada pišete pismo, u gornjem levom uglu navodite adresu onoga kome se obraćate.

Neformalno pismo ima istu formu kao i zvanično, samo je naslov drugačiji. Takođe, ovoga puta možete biti opušteniji i koristiti žargon.

 

Nezvanično pismo počinjemo sa dragi/ draga (ime) , a završavamo sa „mnogo te pozdravljam“, „sve najbolje“ ili kako vam u tom trenutku naiđe inspiracija. Uzmimo opet za primer Mariju Marić koja je dobila posao lektora u izdavačkoj kući i piše imejl drugarici kako bi joj prenela utiske prvog dana na poslu.

 

Draga Ivona,

Najzad ti odgovaram na imejl. Moj novi posao je jako zahtevan i traži punu koncentraciju. Jako sam zauzeta. Utorak je bio moj prvi dan na poslu. Najpre sam se upoznala sa direktorom izdavačke kuće, potom i sa šefom. Izgledali su jako ljubazno. Bilo je očigledno da imam tremu. Direktor je ujedno i vlasnik izdavačke kuće.

Upoznala sam i ostale kolege. Svi su užurbani i predani poslu, ali ljubazni i strpljivi prema pripravnicima. Jedna koleginica me pozvala na kafu posle posla. Izgleda da ću steći nove prijatelje.

Imam i svoju kancelariju sa pogledom na park. Jako sam uzbuđena i jedva čekam da te vidim!

Šaljem ti mnogo pozdrava i poljubaca,

Tvoja Marija

 

Vežba

 

Uzmite papir i olovku i pokušajte da pravilno uradite zadatu vežbu. Ukoliko ne budete sigurni da ste dobro uradili vratite se na početak lekcije i pokušajte ponovo.

 

 

 

 

Leave a comment