4.3 Muški, ženski i srednji rod. Slaganje prideva sa imenicom

Translate

AfrikaansAlbanianArabicArmenianAzerbaijaniBelarusianBosnianBulgarianChinese (Traditional)CroatianCzechDanishDutchEnglishEsperantoFinnishFrenchGermanGreekHindiHungarianIcelandicIndonesianIrishItalianJapaneseKazakhKoreanLithuanianMacedonianMongolianNorwegianPersianPolishPortugueseRomanianRussianScottish GaelicSerbianSlovakSlovenianSpanishSwedishTamilThaiTurkishUkrainianUzbekVietnamese

Muški, ženski i srednji rod. Slaganje prideva sa imenicom

Kada smo govorili o zamenicama, spomenuli smo da lična zamenica trećeg lica razlikuje tri roda: muški ženski i srednji rod. Takođe, rekli smo da se većina ženskih imena završava samoglasnikom –a, dok se većina muških imena završava na suglasnik. Sada ćemo se malo podrobnije pozabaviti rodovima u srpskom jeziku.

 

 

 

 

Srpski jezik razlikuje tri gramatička roda: muški, ženski i srednji.

 

 

 

 

 

 

Ponovimo još jednom: Imenice u srpskom jeziku mogu imati muški, ženski i srednji rod. Najčešći nastavak za imenice muškog roda je suglasnik, a ređe –a, -o ili –e. Nastavak za imenice ženskog roda je –a, ređe suglasnik. Nastavak za imenice srednjeg roda je –o ili –e. Imenice ne menjamo po redovima.

Pridevi se menjaju u zavisnosti od imenice uz koju stoje. Za razliku od imenica, oni dobijaju različite nastavke za muški, ženski i srednji rod.

Nazivi za boje bordo, bež, teget, roze, oranž ne menjaju svoj oblik bez obzira na imenicu uz koju stoje.

 

 

Leave a comment