6.1 Delovi tela i množina imenica

Translate

AfrikaansAlbanianArabicArmenianAzerbaijaniBelarusianBosnianBulgarianChinese (Traditional)CroatianCzechDanishDutchEnglishEsperantoFinnishFrenchGermanGreekHindiHungarianIcelandicIndonesianIrishItalianJapaneseKazakhKoreanLithuanianMacedonianMongolianNorwegianPersianPolishPortugueseRomanianRussianScottish GaelicSerbianSlovakSlovenianSpanishSwedishTamilThaiTurkishUkrainianUzbekVietnamese

Delovi tela i množina imenica

Učenje delova tela na srpskom jeziku.
Kliknite na +

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Većina imenica u srpskom jeziku množinu gradi dodavanjem nastavaka:

  1. Za muški rod –i: oči, uši, nosevi, obrazi, vratovi, stomaci.

U primerima oči, uši, stomaci došlo je do glasovnih promena zbog lakšeg izgovora. Za sada samo učimo gotove reči. U jednosložnim rečima kao nos i vrat, osnova se proširuje umetanjem –ov ili –ev: grad-gradovi, kraj-krajevi, kralj-kraljevi, broj-brojevi. Kada upotrebiti –ov, a kada-ev? U srpskom jeziku više se ne obraća pažnja na meke glasove, ali u staroslovenskom jeziku svi glasovi koji se izgovaraju na prednjem nepcu smatrani su mekim glasovima (j, lj, nj, č, ć, đ itd).

Iz tog perioda ostalo je pravilo da iza navedenih suglasnika koristimo nastavak –ev (panjevi, zmajevi). U slučaju da se u prethodnom slogu nalazi glas –e, u sledećem slogu se neće ponoviti ( kejOVi). U svim ostalim slučajevima nastavak je –ov (gradovi, redovi, bregovi);

  1. Imenice ženskog roda u množini dobijaju nastavak –e (glave, kose, usne, brade, ruke, šake, noge);
  2. Imenice srednjeg roda u množini dobijaju nastavak –a (čela, ramena, kolena, stopala). Kao što vidimo i neke imenice srednjeg roda u množini proširuju osnovu sa –n- ili –t- (ramena, vreme- vremena, teme-temena, dugme-dugmeta, uže-užeta).

Pridevi se sa imenicama slažu i u broju: glavni gradovi, crne kose, duge noge, velika stopala.

Množina imenica oko, uho, obraz, stomak glasi oči, uši, obrazi, stomaci, ali sa brojem dva ovi oblici glase: dva/oba oka, uha, obraza, stomaka. Stari slovenski jezik imao je kategoriju za dva pojma – dvojinu. Srpski jezik je nema, ali ona se zadržala samo u nekim primerima.

Imenica usta ima samo množinu.

Leave a comment