4. Namirnice (akuzativ, instrumental)

Translate

AfrikaansAlbanianArabicArmenianAzerbaijaniBelarusianBosnianBulgarianChinese (Traditional)CroatianCzechDanishDutchEnglishEsperantoFinnishFrenchGermanGreekHindiHungarianIcelandicIndonesianIrishItalianJapaneseKazakhKoreanLithuanianMacedonianMongolianNorwegianPersianPolishPortugueseRomanianRussianScottish GaelicSerbianSlovakSlovenianSpanishSwedishTamilThaiTurkishUkrainianUzbekVietnamese

Namirnice (akuzativ, instrumental)

  

 

Šta Srbi jedu za doručak?

Kada pitate Srbe šta najčešće jedu za doručak, reći će jednoglasno: „Burek“! Burek je vrsta prilično masne pite sa nadevom od sira, spanaća ili mesa. Uz burek uvek popiju jogurt. Bez masnoća… Stranci se tada pitaju kako Srbi koji jedu burek održavaju vitku liniju. Tako što ga jedu retko ili uzimaju osminu bureka.

 

Navike u ishrani su različite. Oni koji vode računa o svom zdravlju i izgledu jedu pahuljice ili ovsenu kašu sa dodatkom mleka, jogurta ili voćnog soka. Uz to pojedu malo voća. Ima i onih koji ujutru popiju samo šolju kafe, a doručkuju kasnije. Oni kojima treba više energije doručkuju jaja (kuvana ili pržena), sendvič od belog ili ražanog hleba, sa šunkom, tvrdim sirom (kačkavaljem) i malo salate od povrća. U hotelu će vam kao tradicionalni srpski doručak ponuditi kačamak ̶ kašu od kukuruznog brašna sa dodatkom mleka i sira, zatim suvo meso, beli sir ili prženu slaninu. Sve to možete zasladiti parčetom hleba ili tosta sa margarinom ili puterom, džemom ili kremom. Prijatno!

Šta vi obično jedete za doručak?

 


Ono što možete kupiti u pekari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Namirnice koje možete kupiti u marketu/prodavnici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povrće (na pijaci ili u marketu)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voće

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Žitarice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šta sve možete naručiti u restoranu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomena: Zapazite da kad ispred imenice stoji predlog sa, imenica dobija nastavak -om/-em.

kafa sa mlekOM i šećerOM; palačinke sa džemom/ kremOM i keksOM, burek sa sirOM, mesOM, spanaćEM, itd.

U tekstu imamo još dva padeža ̶ akuzativ i instrumental.

 

  

Speak Academy ©  All rights reserved.